Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tempe manis - Tempeä makeassa soijakastikkeessa

Indonesialainen nopea tempehresepti
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • 100 g maapähkinöitä (suolattomia) joko kokonaisia kuorellisia tai paahdettuja kuorittuja
  • 400 g tempehiä leikkaa kuutioiksi, n. 1 x 3 cm
  • 3 banaanisalottisipulia tai 6 tavallista salottisipulia
  • 4 valkosipulinkynttä kuori ja silppua pieneksi
  • 4 punaista chiliä (tai oman maun mukaan) Poista siemenet, jos haluat vähemmän tulisuutta. Leikkaa ohuiksi suikaleiksi
  • 1 sitruunanruohon varsi hakkaa vähän rakennetta rikki
  • 4 limetinlehteä (pakasteesta) leikkaa tosi ohuiksi viipaleiksi
  • 1 tl tuoretta inkivääriä pieneksi hakattuna
  • 1 tl tuoretta galangalia pieneksi hakattuna (tai korvaa inkiväärillä)
  • 200 g lehtikaalta suikaloitu pieneksi
  • 3 rkl kecap manis -kastiketta lisäksi vähän paistamisen aikana
  • 2 rkl ruskeaa sokeria (esim. demerara)
  • ruokaöljyä paistamiseen
  • limetti oheen ja koristeluun

Ohjeet

  • Jos käyttämäsi maapähkinät eivät ole vielä paahdettuja, paahda ne nopeasti pannulla. Laita pähkinät paistinpannulle, ja paahda niitä keskilämmöllä usein sekoitellen kunnes pähkinäinen aromi leviää lieden ylle. Varo, etteivät pähkinät pala. Kaada pähkinät kulhoon odottamaan.
  • Kaada iso loraus öljyä lämpimälle paistinpannulle (noin neljä ruokalusikallista) ja anna sen kuumentua. Kun öljy on jo reilusti lämmintä, lisää puolet tempehistä. Paista ja sekoittele ajoittain kunnes tempehkuutiot ovat saaneet kullanruskean värin, n. 3-4 minuuttia. Nosta kuutiot kuivumaan lautaselle, jonka päällä on talouspaperi. Lisää vähän paistoöljyä ja paista loput tempekuutiot samalla tavalla. Nosta nekin kuivumaan talouspaperin päälle.
  • Tässä vaiheessa tarkista, paljonko paistinöljyä on jäljellä. Jos määrä näyttää vähemmältä kuin 2 rkl, lisää vähän öljyä. Paista miedolla lämmöllä salottisipulit, valkosipuli ja chilit, kokonainen sitruunaruoho, leikatut limetinlehdet, inkivääri- ja galangalhake. Paista kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  • Lisää vähän paistolämpötilaa, ja lisää mukaan lehtikaali. Paista noin 1 minuutin ajan.
  • Lisää tempehkuutiot ja paahdetut maapähkinät paistinpannulle, ja sekoita ainekset. Lisää kecap manis ja sokeri, ja sekoita kunnes kastike on sekoittunut hyvin joukkoon. Poista lopuksi sitruunanruoho. Ota paistinpannu pois lämmöltä ja nosta tarjoilulautaselle. Lisää muutama limetinviipale oheen.

Lisätietoa

  • Itse käytän tällaisissa resepteissä usein kuorellisia maapähkinöitä. Syy on, että niitä on paljon helpommin saatavilla kuin kuorittuja maapähkinöitä tai valmiiksi paahdettuja maapähkinöitä. Jos käytät kuorellisia maapähkinöitä, voit kuoria pähkinät paahtamisen jälkeen. Itse lähinnä puhaltelen pahimmat kuoret pois päältä - ei se ole niin tarkkaa.
  • Tempe manis maistuu hyvältä myös ilman tulisuutta. Jos joudut poistamaan chilin kokonaan, saat tulisuutta takaisin lisäämällä päälle vaikkapa srirachaa tai sambal oelek -kastiketta. 
  • Ohjeessa tempe pilkotaan 1 x 3 cm -kuutioiksi - ymmärsin että tällainen pitkänomainen muoto olisi tyypillinen tapa tälle reseptille. Itse tein kuutiot 1,5 cm x 1,5 cm:nä. Eipä tuolla ollut mitään väliä - ero on ainoastaan esteettinen :)