Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Ottolenghin tomaatti-sipulikeitto

Upean hyvä sipulikeitto jemeniläisellä Hawaij-mausteseoksella

Ainekset

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 50 g vegaanista voita vapaaehtoinen
  • 1 kg sipuleita kuorittuna ja viipaloituna, noin 6-7 kpl
  • 400 g tomaattimurskaa (esim. Mutti)
  • 1 purkki (n. 400 g) kikherneitä valutettuna
  • 1,2 litraa kasvislientä
  • 1,5 tl suolaa
  • mustapippuria maun mukaan

Mausteseos

  • 8 vihreää kardemummaa ota siemenet ja poista kuiva kuoriosa
  • 1 rkl korianterin siemeniä
  • 2 tl juusokuminan siemeniä
  • 2 kuivattua neilikkaa
  • 0,5 tl fenkolinsiemeniä
  • 0,5 tl jauhettua kurkumaa

Ohjeet

  • Aloita hauduttamalla sipuli kullanruskeaksi. Kuumenna oliiviöljy ja voi kuumassa kattilassa. Lisää lisää sipuliviipaleet. Kun sipulit ovat lämmeneet, vähennä lämpöä keskilämmölle. Hauduta, kunnes ovat ruskistuneet kunnolla. Tarkka paistoaika riippuu omasta kärsivällisyydestäsi. Ihannetilanteessa paista sipulia miedolla lämmöllä 1 tunti. Jos olet kiireessä, paista sipulia 10-15 minuuttia vähän kovemmalla lämmöllä. Sekoittele kymmenen minuutin välein. Tavoitteena on, että sipulit muuttuvat kauniin kullanruskeiksi, mutta eivät pala.
  • Sipulin kypsymistä odotellessasi tee maustesekoitus. Jos käytät kokonaista vihreää kardemummaa, ota siemenet talteen ja poista kuiva kuoriosa. Sekoita morttelissa tai pienessä tehosekoittimessa kardemumma, korianteri, juustokumina, neilikka ja fenkoli yhteen. Sekoita kurkumajauhe mukaan vasta lopuksi. Jätä odottamaan.
  • Kun sipulit ovat kypsyneet kullanruskeiksi, lisää pataan mausteet, tomaattimurska, kikherneet, kasvisliemi, suola ja mustapippuri. Anna padan poreilla keskilämmöllä noin 30 minuutin ajan. Sekoita aina ajoittain. Tarjoa keitto joko leivän tai grillijuustovoileivän kanssa.

Lisätietoa

Voit lisätä keittoon myös 3 dl korianteria kikherneiden kanssa samaan aikaan, jos pidät tuoreen korianterin mausta.
Ottolenghi käyttää grillijuustovoileipiin hapanjuurileipää. Täytteeseen tulee raastettua cheddaria, jossa on vähän valkosipulia ja tuoretta korianteria mukana. Leivät on voideltu pienellä määrällä voita ja dijon-sinappia.