Klassinen meksikolainen paputahna, joka sopii myös texmex-ruoan kanssa.
Ainekset
6dlmustia papuja tai pintopapuja
Joko itse keitettyjä papuja tai 2 tölkillistä valmiita papuja (ks. vihje)
Valutettuja, liemi talteen otettuna
n. 1dlpapujen lientä (keitinlientä tai purkista) Jos nestettä ei ole purkissa tarpeeksi, jatka kasvisliemellä.
3-4rkloliiviöljyätai vegaanista voita
1sipulihienonnettuna
3valkosipulin kynttähienonnettuna
0,5tljuustokuminaa tai oreganoavapaaehtoinen
0,5tlsuolaatai maun mukaan
Ohjeet
Jos käytät kuivia papuja
Aloita liottamalla papuja yön yli vedessä. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita pavut kiehumaan kattilaan isoon määrään vettä. Lisää keitinveteen suolaa noin 1 tl sekä 2 laakerinlehteä. Keitä miedosti poreilevalla lämmöllä kunnes pavut ovat kypsiä, noin 2-3 tuntia.
Sekä kuivien ja tölkkipapujen kanssa jatka tästä
Kuumenna 1,5 rkl öljyä paistinpannulla. Paista sipulia noin 3-4 minuuttia. Lisää valkosipuli, ja jatka paistamista vielä 1 minuutin ajan. Lisää pavut, loput rasvasta, suola ja juustokumina, jos käytät sitä. Paista vielä 2-3 minuuttia, kunnes pavut ovat lämpimiä.
Siirrä paistetut ainekset pannulta kulhoon. Muussaa ne joko sauvasekottimella tai perunasurvimella. Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää vähän keitinlientä. Tarkista suolan määrä ja lusikoi tarjoilukulhoon.
Lisätietoa
Jos käytät kuivia papuja, keitä kerralla isompi määrä ja pakasta loput. Tähän reseptiin vaaditaan reilut 300 grammaa kuivattuja papuja, noin kolmannes kilon papupussista.
Jos tölkkipavuissa ei ole tarpeeksi nestettä, voit jatkaa nestettä kasvisliemellä.