Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Andalusialainen gazpacho

Espanjalainen kylmä tomaattikeitto, klassikkojen klassikko.

Ainekset

  • 1 viipale vaaleaa leipää n. 50 grammaa - ei pakollinen
  • 1 kg kypsiä tomaatteja
  • 1 paprika vihreä tai punainen, siemenet poistettu ja leikattu paloiksi
  • 1 kurkku leikattu paloiksi
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl sherryviinietikkaa tai puna- tai valkoviinietikkaa
  • 4 rkl oliiviöljyä (extra virgin) lisäksi 2-3 rkl tarjoilun yhteydessä
  • 1 tl sokeria tai maun mukaan - tomaattien makeudesta riippuen
  • suolaa ja pippuria maustamiseen

Ohjeet

  • Jos käytät leipää, eikä se ole vielä kuivahtanut kunnolla, aloita paahtamalla se leivänpaahtimessa tai paistinpannulla miedolla lämmöllä, molemmilta puolilta paahtaen.
  • Puolita tomaatit ja leikkaa niistä kannat pois.
  • Laita blenderiin tai sauvasekottimelle sopivaan kulhoon kaikki ainekset: leipä, tomaatit, paprika, kurkku, valkosipuli, viinietikka, oliiviöljy ja sokeri. Murskaa seos joko blenderillä tai sauvasekottimella kunnes se on rakenteeltaan kermaisen oloinen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.
  • Nosta keitto jääkaappiin jäähtymään ainakin tunnin ajaksi.
  • Tarkista maku vielä uudelleen tarjotessa, maku on muuttunut vähän viilentymisen aikana. Annostele keitto lautasille ja koristele lautaset lorauksella oliiviöljyä.

Lisätietoa

Keitto säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin 3-4 päivää. Jos säilytät keittoa pidempään, käytä kannellista rasiaa tai purkkia.