Espanjalainen kylmä tomaattikeitto, klassikkojen klassikko.
Ainekset
1viipalevaaleaa leipään. 50 grammaa - ei pakollinen
1kgkypsiä tomaatteja
1paprikavihreä tai punainen, siemenet poistettu ja leikattu paloiksi
1kurkkuleikattu paloiksi
2valkosipulin kynttä
3rklsherryviinietikkaatai puna- tai valkoviinietikkaa
4rkloliiviöljyä (extra virgin)lisäksi 2-3 rkl tarjoilun yhteydessä
1tlsokeria tai maun mukaan - tomaattien makeudesta riippuen
suolaa ja pippuriamaustamiseen
Ohjeet
Jos käytät leipää, eikä se ole vielä kuivahtanut kunnolla, aloita paahtamalla se leivänpaahtimessa tai paistinpannulla miedolla lämmöllä, molemmilta puolilta paahtaen.
Puolita tomaatit ja leikkaa niistä kannat pois.
Laita blenderiin tai sauvasekottimelle sopivaan kulhoon kaikki ainekset: leipä, tomaatit, paprika, kurkku, valkosipuli, viinietikka, oliiviöljy ja sokeri. Murskaa seos joko blenderillä tai sauvasekottimella kunnes se on rakenteeltaan kermaisen oloinen. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.
Nosta keitto jääkaappiin jäähtymään ainakin tunnin ajaksi.
Tarkista maku vielä uudelleen tarjotessa, maku on muuttunut vähän viilentymisen aikana. Annostele keitto lautasille ja koristele lautaset lorauksella oliiviöljyä.
Lisätietoa
Keitto säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin 3-4 päivää. Jos säilytät keittoa pidempään, käytä kannellista rasiaa tai purkkia.