Go Back
tempeh and ale pie
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tempeh & ale pie

Perinteinen brittiläinen pubiruoka vahvoilla mauilla.
Valmisteluun 40 minutes
Liedellä 30 minutes
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • 1 paketti pkt tempehiä n. 250 g
  • 25 g vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • 50 g vegaanista voita kuutioituna
  • 200 g herkkusieniä kuutioituna
  • 2 sipulia kuorittuna ja kuutioituna
  • 2 valkosipulia murskattuna
  • 3,3 dl Guinnessia tai muuta stoutia
  • 3 dl kasvislientä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl Worcestershirekastiketta tai 0,5 rkl soijakastiketta
  • 1-2 rkl HP:n ruskeaa kastiketta
  • Nippu lehtipersiljaa vain lehdet, hienonnettuna
  • 600 g valmista lehtitaikinalevyä esim. Myllyn paras
  • 2 munankeltuaista sekoitettuna 1 rkl vettä, taikinan voiteluun (vegaaninen voitelu kasvismaidolla)

Ohjeet

  • Laita vähän vettä kattilaan kiehumaan höyryttämistä varten.
  • Kuutioi tempeh noin 2 cm kokoisiksi palasiksi ja höyrytä niitä noin 15 minuuttia.
  • Valmista sillä välin muu kastike: lämmitä paistinpannulla osa voista, ja ruskista herkkusienikuutioita siinä noin 2-3 minuuttia.
  • Lisää herkkusienien joukkoon kuutioidut sipulit ja valkosipuli, ja paista kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi.Siirrä kasvikset paistinpannusta lautaselle odottamaan.
  • Kun tempeh on höyryttynyt tarpeeksi, ota vähän lisää voita paistinpannulle ja ruskista tempehkuutiot voissa. Paista noin viitisen minuuttia, kunnes tempehiin on tullut vähän ruskettunut pinta.
  • Lisää sen jälkeen tempehin sekaan herkkusienet, sipulit ja olut. Anna seoksen poreilla hiljakseen, kunnes nestettä on jäljellä n. 2/3 alkuperäisestä.
  • Lisää tämän jälkeen mukaan kasvisliemi, laakerinlehdet, tomaattipuree ja Worcestershirekastike. Laita kansi puolittain päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia, kunnes rakenne on sopiva. Sekoittele ajoittain, sen verran ettei kastike pala pohjaan.
  • Poimi reikäkauhalla kasvikset ja tempeh pois kastikkeesta erilliseen kulhoon. Poista laakerinlehdet seoksesta. Kiehauta jäljelle jäänyttä nestettä kovemmalla lämmöllä, kunnes se on redusoitunut paksuksi kastikkeeksi.
  • Nyt on hyvä hetki tarkistaa kastikkeen maku: lisää mukaan suolaa, pippuria ja HP-kastiketta maun mukaan. Kaada lopuksi kastike kasvisten ja tempehin päälle ja lisää mukaan persiljahake. Anna kastikkeen jäähtyä sen aikaa, kun valmistelet piirasvuoat.
  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen (tai 175 astetta kiertoilmalla). Ripottele vähän jauhoja pöydälle.
  • Jos teet 2 piirasta, jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse taikinasta (tai taikinan puolikkaista) pitkä suorakulmion muotoinen levy, josta riittää sekä kanneksi että pohjaksi yhdelle piirakalle. Leikkaa taikina siten, että reilu puolikas menee pohjaksi ja vajaa puolikas kanneksi.
  • Asettele hitusen isompi pala piirakkalevyn pohjalle. Painele se vuoan reunoja vasten ja leikkaa pois yli repsottavat osuudet. Tavoitteena on saada aikaan taikinakulho, johon kastike on mukava laittaa.
  • Lisää kastike (tai puolet kastikkeesta, jos teet kaksi piirasta). Voitele taikinan reunat vedellä.
  • Nosta kansipala päälle. Leikkaa yli jääneet osuudet pois ja painele kansi paikoilleen. Koristele kantta halutessasi ylijääneillä taikinanpalasilla. Voitele kansi munankeltuaisilla tai kasvismaidolla.
  • Tee toisesta piiraasta samanlainen, jos teet kaksi piirasta.
  • Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia kunnes taikinan kuori on saanut kauniin, kultaisen värin. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Lisätietoa

Voit käyttää tempehin höyryttämiseen joko höyrytyskoria (metallinen tai puinen) tai metallista siivilää.