Go Back
linssicurry
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Mausteinen kolmen linssin dal

Maukas dal, joka yhdistää kolmen linssin parhaita puolia.
Aikaa yhteensä 30 minutes

Ainekset

  • 4 kynttä valkosipulia hienoksi paloiteltuna
  • 3 cm pala inkivääriä hienoksi paloiteltuna
  • 100 g keltaisia linssejä(toor dal)
  • 100 g punaisia linssejä
  • 100 g mungpapuja
  • 1 l vettä keitä valmiiksi vedenkeittimessä
  • 1 dl neutraalia oljyä (esim rypsiöljy)
  • 2-3 kuivattua chiliä vapaaehtoinen
  • 3 cm pala kanelitankoa tai 0,5 tl kanelijauhetta
  • 0,25 tl hajupihkaa (asafetida)
  • 1 sipuli (keskikokoinen) pilkottuna
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 tl kurkumajauhetta
  • 3 tl jauhettua korianteria
  • 0,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 dl tuoreen korianterin lehtiä vapaaehtoinen. Koristeluun voi varata myös pari lehtipersiljan oksaa.
  • 3 rkl vegaanista voita tai jugurttia päälle, halutessasi.

Ohjeet

  • Laita vesi kiehumaan kattilassa tai vedenkeittimessä. Valmistele aluksi valkosipuli ja inkivääri. Hakkaa niitä morttelissa, kunnes ne ovat muussaantuneet kunnolla tahnaksi.
  • Pese seuraavaksi linssit huolella. Mittaa kaikki linssit kattilaan ja huljuta niitä vedessä. Huuhtele aina välissä vesi pois kaatamalla linssit siivilän läpi. Jatka pesua, kunnes huuhteluvesi melkein kokonaan kirkasta. Puristele suurin osa vedestä pois linsseistä. Anna niiden kuivahtaa hetki siivilässä.
  • Laita linssit kattilaan - itse suosin pinnoitettua kattilaa, sillä niillä on paha tapa jäädä kiinni. Kaada vesi päälle ja keittele linssejä miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia. Kannen on hyvä olla raollaan.
  • Valmista tällä välin dalin maustekastike. Varaa kaikki ainekset valmiiksi pannun äärelle ennen kuin aloitat paistamisen. Yhdessä kulhossa inkivääri ja valkosipuli, toisessa kuivatut chilit, kanelitanko ja hajupihka, kolmannessa astiassa pilkottu sipuli, neljännessä kipossa suola, kurkuma, korianteri ja juustokumina.
  • Kuumenna öljy pienessä kattilassa niin lämpimäksi, että se melkein sihisee kun siihen heittää jotain. Lisää öljyyn kuivatut chilit, kanelitanko ja hajupihka. Anna mausteiden aromatisoitua hetki, noin 15 sekuntia. Lisää sitten sipuli ja kuullota hetki, noin 15 sekuntia. Lisää valkosipuli ja inkivääri, ja paista vielä n. 15-30 sekuntia. Lisää sitten mausteet sekä mahdollinen tuore korianteri. Sekoita koko ajan, ja paista seosta vielä 30 sekuntia - 1 minuutti. Nosta pois liedeltä.
  • Kaada paahdetut mausteet linssien joukkoon. Jatka linssien paistumista kun ne ovat kokonaan kypsiä. Kokonaiskeittoaika on noin 15 minuuttia. Jos paistos näyttää menevän liian kiinteäksi, lisää vähän vettä.
  • Kun linssien rakenne tuntuu riittävän pehmeältä, nosta ne pois pannulta. Lisää voi joukkoon ja sekoita paistos. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lusikoi dal tarjoiluastiaan ja anna sen vetäytyä siinä hetki ennen tarjoilua, noin viitisen minuuttia. Koristele annos kasvisjugurtilla tai tuoreella korianterilla tai lehtipersiljalla.

Lisätietoa

  • Jos haluat, voit paistaa dalin mausteen myös keskilämmöllä ja vähän pidemmillä paistoajoilla. Itse pidän nopeasta paistamisesta kuumalla.
  • Tässä reseptissä oikea suolan määrä on tosi paljon makukysymys.