Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Meksikolainen papukeitto

Terveellinen ja maukas papukeitto - joko kuivatuista tai tölkkipavuista
Annoksia 4 annosta

Välineet

  • sauvasekoitin

Ainekset

  • 4,5 dl kuivattuja papuja (esim. pintopapuja tai mustia papuja) Tästä määrästä tulee n. 1 litra keitettyjä papuja. Vaihtoehtoisesti: 2 tölkkiä papuja.
  • loraus oliiviöljyä
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika pilkottuna pieniksi kuutioiksi
  • 1 mieto chili esim. jalapeno, kuutioituna
  • 1,5 tl oreganoa
  • 1 tl juustokuminaa
  • 0,25 tl kanelia
  • 1,5 litraa kasvislientä voit käyttää tähän papujen liotusveden
  • 2 rkl limettimehua (noin)
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • paahdettuja, suolattomia maapähkinöitä koristeluun
  • 1 limetti koristeluun
  • chilikastiketta koristeluun (esim. Texas Pete tai sriracha)
  • kasvisranskankermaa koristeluun

Ohjeet

  • Jos teet keiton kuivatuista pavuista: huuhtele 4,5 dl kuivattuja papuja edellisenä iltana. Poista niistä mahdolliset epäpuhtaudet. Lisää reilusti vettä. Jos käytät tölkkipapuja, tämän vaiheen voi jättää välistä - siirry suoraan sipulinpaistovaiheeseen.
  • Keitä seuraavana päivänä pavut. Siivilöi pavut, ja kaada liotusvesi pois. Lisää uutta vettä kunnes pavut peittyvät reilusti. Lisää laakerinlehti ja noin 1 rkl suolaa. Keitä kunnes pavut ovat kypsiä, noin 3 h (riippuuu papujen laadusta ja tuoreudesta.) Lisää vettä tarvittaessa, jotta pavut eivät pala pohjaan.
  • Siivilöi pavut ja ota papujen keitinliemi talteen - voit käyttää sitä keiton kasvisliemenä. Määrän pitäisi olla nyt noin 1 litran luokkaa - tämä ei kuitenkaan ole ihan eksaktia.
  • Paista pilkottu sipuli ja valkosipulirouhe oliiviöljyssä
  • Lisää mausteet ja paprikakuutiot, jatka paistamista vielä muutama minuutti.
  • Lisää kasvisliemi ja pavut, nosta lämpöä ja anna kiehua n. 15 minuuttia.
  • Mausta limetillä ja vaahterasiirapilla. Soseuta keitto sauvasekottimella. Koostumus saa jäädä vähän karkeaksi.
  • Tarkista maku. Lisää suolaa ja limettiä oman maun mukaan. Tarkista maku ja tee vaadittavat lisäykset.
  • Jaa kulhoihin ja koristele. Lisäsin itse kasvisranskankermaa, chilikastiketta ja paahdettuja, suolaamattomia maapähkinöitä. Myös hienoksi hakattu salaattiraaste toimii hyvin.

Lisätietoa

Myös meksikolainen salsakastike tai avokado toimii hyvin tämän keiton koristeena