Go Back
dry pot
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Sezchuanilainen dry pot tofulla

Kasviksia hyvin vahvoilla mausteilla
Keittiö Chinese
Liedellä 1 hour 45 minutes

Ainekset

  • 2 porkkanaa leikkaa ohuiksi viipaleiksi
  • 2 perunaa pese ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi
  • 3 sellerin vartta leikkaa pitkiksi ohuiksi suikaleiksi
  • pari kourallista sieniä (esim. tatit, suppilovahverot) kuivattuina tai tuoreina jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne etukäteen ja kuivaa.
  • 1 paketti kiinteää tofua
  • kourallinen lootusjuurta pakasteesta, jos löytyy. Jos ei, korvaa tämä vaikkapa pakastepavuilla.

Mausteöljy

  • 0,7 dl neutraalia öljyä (esim. rypsi, rapsi tai auringonkukka)
  • 3 tähtianista kokonaisina
  • 2 rkl Sezchuaninpippuria
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 musta kardemumma
  • 1 kanelitanko
  • 3 laakerinlehteä
  • 3 vihreää kardemummaa
  • 4-5 cm pala inkivääriä ohueksi leikattuna
  • 0,5 dl chilirouhetta noin kourallinen

Lopuksi tulevat mausteet

  • 2 rkl punaista mausteista sezchuanilasta chilitahnaa (doubanjiang)
  • 1 pussi valmista hot pot -kastiketta pussista (70 g)
  • peukalon kokoinen pala inkivääriä ohueksi leikattuna
  • 8 kynttä valkosipulia hakattu
  • 3 salottisipulia kuutioituna
  • 2 dl kokonaisia punaisia chilejä kokonaisina, älä leikkaa
  • 3 kevätsipulia jos on helposti saatavilla
  • 0,25 kaalta ohueksi leikattuna
  • 2 rkl kiinalaista Shaoxing-riisiviinaa
  • 1 rkl sokeria

Ohjeet

  • Pilko aluksi kaikki vihannekset valmiiksi odottamaan paistamista.
  • Keitä pannu vettä ja laita toinen kattila valmiiksi täyteen kylmää vettä ja jääpaloja.
  • Ryöppää (keitä nopeasti) vihannekset yksi kerrallaan kunnes ne ovat vielä vähän rapeita mutta eivät enää raakoja. Nosta ne sen jälkeen kylmään veteen - tällä tavoin kypsyminen loppuu nopeasti. Eri vihanneksilla kestää eri aika kypsymisessä. Kuivaa lopuksi kaikki vihannekset. Jos käytät pakastevihanneksia, niitä ei luonnollisesti tarvitse kypsentää kovin kauaa - kunhan vain vähän jäätä lähtee pois.
  • Kuumenna öljy wokkipannussa ja lisää siihen kaikki mausteet. Pidä öljyn lämpö matalana - et halua polttaa mausteita. Anna mausteiden infusoitua öljyssä noin 20 minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet ruskeaa väriä. Jos näyttää siltä, että mausteet alkavat palaa, nosta wokkipannu liedeltä ja anna mausteiden olla loppuaika öljyssä ilman enää lisää kuumentamista.
  • Poimi mausteet reikälusikalla öljystä ja jätä mausteöljy pannuun.
  • Säädä hellaa vähän isommalle ja kuumenna mausteöljyä. Ja lisää mukaan paputahna, valmiskastike, inkivääri, valkosipuli ja shalotit. Paista rapeaksi, mutta varo ettet paista niitä liikaa!
  • Lisää joukkoon kuivatut chilit, kevätsipulit ja kaali. Sekoita ja paista noin kahden minuutin ajan.
  • Lisää mukaan höyrytetyt kasvikset, kiinalainen riisiviini ja sokeri. Wokkaa seosta noin parin minuutin ajan.
  • Tarkista maku. Tarjoa joko suoraan wokkipannusta tai siirrä annos tarjoilulautaselle. Annos sopii erinomaisesti yhteen riisin kanssa.

Lisätietoa

Maustekastikepussi näyttää esimerkiksi tältä (Lee Kum Kee soup base).
Jos et löydä kevätsipulia, korvaa se lisäämällä yksi salottisipuli lisää.
Voit korvata Shaoxing-riisin esimerkiksi kuivalla sherryllä.
Ohje sopii hyvin wokissa tehtäväksi, sillä aineksia tulee paljon - voit kuitenkin tehdä sen halutessasi myös paistinpannussa.
Riisi sopii hyvin yhteen tämän ruoan kanssa, sillä riisi tasapainottaa annoksen tulista makua. 
Nosta kuivatut chilit pois annoksesta syödessäsi.