Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Tom kha - Thai-kookoskeitto

Maukas ja nopeatekoinen kookoskeitto.
Liedellä 20 minutes

Ainekset

Liemeen

  • 1 salottisipuli hienonnettuna
  • 1 rkl ruokaöljyä
  • 1 litra kasvislientä
  • peukalon kokoinen pala galangal-juurta ohueksi siivuiksi viipaloituna
  • 1 sitruunaruoho
  • 4 limetinlehteä (pakaste) hakattuna ja karkeiksi paloiksi revittynä.
  • 2-2,5 dl kookosmaitoa
  • 4 rkl (vegaanista) kalakastiketta (yht. 0,6 dl)
  • 1,5 rkl ruskeaa sokeria (demerara)

Keittoon

  • 2 kourallista pakastepapuja
  • puoli rasiaa kirsikkatomaatteja puolitettuina
  • 1 porkkana kuorittuna ja viipaloituna ohuiksi suikaleiksi.
  • 3-4 dl tuoreita sieniä halutessasi
  • riisinuudeleita tai udonnuudeleita, 1-2 kiekkoa halutessasi. Keitä pakkauksen mukaan.
  • 1 limetin mehu

Tarjoilun yhteydessä

  • 3-4 oksaa korianteria koristeluun, halutessa

Ohjeet

  • Jos olet tarjoamassa keitossa riisinuudeleita, aloita valmistelut keittämällä nuudelit. Valuta keitetyt nuudelit siivilässä ja valuta kylmää vettä päälle, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
  • Valmistele seuraavaksi sitruunaruoho. Kuori sitruunaruohosta kuiva, uloin kerros pois. Pätkäise pois myös puinen varsiosa. Leikkaa sitruunaruoho pituussuunnassa neljään lohkoon. Nuiji paloja jollain kovalla, jolloin niistä alkaa irrota ihana aromi.
  • Tee seuraavaksi kasvisliemi. Aloita paistamalla salottisipulia pienessä öljytilkassa n. 2 minuuin ajan. Lisää sitten kasvisliemi ja kuumenna keitto kuplivaksi. Lisää keittoon galangal, sitruunaruoho ja limetinlehdet. Anna seoksen poreilla noin 5 minuutin ajan.
  • Lisää kookosmaito, kalakastike ja sokeri. Tarkista maku. Kuumenna keitto, mutta varo keittämästä pitkään kovalla lämmöllä. Tässä vaiheessa voit kaapia keitosta isot mausteet pois (erit. galangalit ja sitruunaruohot) jos et halua tarjota niitä.
  • Kun keitto alkaa kuplia, lisää joukkoon kasvikset. Anna niiden kypsyä keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Tarkista lopuksi kasvisten kypsyys. Lisää limettimehu, sekoita ja tarkista maku. Lusikoi annokset valmiiksi kulhoihin. Koristele kulhot lopuksi korianterilla, jos käytät sitä.

Lisätietoa

  • Keiton vihannekset ovat viitteellisiä. Voit käyttää keittoon esimerkiksi: lanttua ja retiisejä (molemmat toimivat erinomaisesti), paprikoita tai pakasteherneitä. 
  • Jos et pidä pakastepavuista, korvaa ne tofu- tai savutofukuutioilla.
  • Lisää nuudeleita, jos haluat keitosta ruokaisan. Hyviä vaihtoehtoja ovat riisi- ja udonnuudelit.
  • Varo, ettet ylisuolaa kasvislientä. Yksi kasvisliemikuutio riittää tähän keittoon.
  • Thaimaassa mausteet jätetään usein keittoon, sillä ihmiset osaavat olla syömättä niitä. Suosittelen itse niiden pois ottamista varsinkin, jos tarjoat keiton nuudeleiden kanssa.