Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Vietnamilainen pho-keitto

Pho-keiton perusohje. Liemen voi tehdä etukäteen - silloin annoksen kasaaminen käy hyvin nopeasti.
Liedellä 1 hour 15 minutes
Annoksia 4 annosta

Ainekset

  • 3 kokonaista tähtianista yhteensä 24 tähtisakaraa
  • 2 kuivattua neilikkaa
  • 2 tl korianterinsiemeniä
  • 1 kanelitanko (ceylon)
  • 1 iso sipuli (tai 2 pientä) puolitettu ja leikattu karkeiksi kuutioiksi
  • peukalon kokoinen pää inkivääriä leikattu viipaleiksi
  • 2,5 litraa vettä
  • 2 keskikokoista omenaa (esim. ida redejä tai golden deliciouseja) karkeasti leikattu
  • 1 lehtisellerin varsi karkeasti leikattu
  • 2 porkkanaa karkeasti leikattu
  • 250 g kiinankaalta tai tavallista kaalta karkeasti leikattuina paloina
  • 5-6 oksaa tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria karkeasti leikattuna
  • kourallinen kuivattuja sieniä tai: 3-4 siitakesientä, vapaaehtoinen
  • suolaa, maun mukaan

Loppumaustamiseen

  • 1,5 rkl kalakastiketta tai vegaanista kalakastiketta
  • 1,5 rkl hoisin-kastiketta vapaaehtoinen
  • 2 tl vaahterasiirappia tai 1 tl sokeria, vapaaehtoinen

Kulhoihin kasatessa

  • riisinuudeleita / 1 kiekko per ruokailija
  • n. 1 rkl seesamiöljyä tai neutraalia ruokaöljyä
  • 2 kourallista / henkilö kasviksia: esimerkiksi bak choy, lehtikaali, pinaatti tai kiinankaali. Pakastepavut tai pakastemaissi.
  • halutessa: paistettua tofua tai tempehiä
  • maun mukaan: tuoretta chiliä hienoina viipaleina, pavunituja, tuoretta minttua, limettiviipaleita, hoisin-kastiketta ja srirachaa

Ohjeet

  • Tee aluksi liemi. Paahda tähtianista, neilikkaa, korianterinsiemeniä ja kanelia kattilassa keskilämmöllä, kunnes niistä nousee ihana aromi. Lisää sitten inkivääri ja sipuli, ja jatka paistamista vielä 2-3 minuuttia, jotta inkivääri ja sipuli ruskistuvat vähän.
  • Lisää seuraavaksi mukaan vesi sekä kasvikset (omena, lehtiselleri, porkkana, kiinankaali, lehtipersilja, kuivatut sienet - jos käytät niitä - sekä suola.) Keitä pannussa, raollaan olevan kannen alla noin tunnin ajan.
  • Valmistele tässä välissä kulhoihin koristeeksi tulevat sipulit. Viipaloi yksi punasipuli tai tavallinen sipuli hyvin ohuiksi viipaleiksi, ja laita viipaleet veteen likoamaan 10 minuutiksi. Kuivaa sen jälkeen viipaleet ja jätä odottamaan kulhojen kasaamista. Voit keittää myös nuudelit valmiiksi sinä aikana, kun liemi valmistuu.
  • Kun keitto on kiehunut 1 tunnin ajan, siivilöi kasvikset ja mausteet lävikön läpi toiseen astiaan. Painele kasviksia lävikön läpi, jotta saat niistä kaiken veden pois. Siivilöi liemi, jos siihen oli jäänyt vielä korianterinsiemeniä. Jos käytit vihanneksiin sieniä, poimi ne valutettujen vihannesten joukosta pois ja käytä niitä annosten koristeluun. Heitä muut keitetyt vihannekset pois (tai keksi niille muuta käyttöä).
  • Kuumenna liemi uudestaan kattilassa. Jos et käytä lientä heti, voit säilyttää sen myös myöhempää käyttöä varten. Mausta liemi nyt kalakastikkeella ja hoisin-kastikkeella, sekä maun mukaan suolalla ja vaahterasiirapilla.

Nuudelikulhojen kasaaminen

  • Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Tyypillinen keittoaika on noin 3 minuuttia. Kun valutat nuudeleita, ripottele niihin vähän öljyä tai seesamiöljyä, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Asettele ne kulhojen pohjalle.
  • Ryöppää kattilassa seuraavaksi vihannekset. Voit käyttää tähän esimerkiksi pakastepapuja, pakastemaissia tai nopeasti ryöpättyä lehtikaalta, bak choyta tai pinaattia. Koristele annokset sipulilla, kevätsipulhakkeella, korianterilla, mintulla tai mustapippurilla.
  • Kaada kastikelientä jokaiseen kulhoon nuudleiden päälle n. 3-4 desilitraa, ja nosta loput kastikkeesta pöytään tarjolle. Tarjoa tuoreen chilin, itujen, mintun, limetin, hoisin-kastikkeen ja srirachan kanssa.

Lisätietoa

  • Pho-keiton liemen voi tehdä reilusti etukäteen. Liemi säilyy hyvänä jääkaapissa 3 päivää, ja pakasteessa 3 kuukautta. Lämmitä liemi uudelleen ennen käyttöä, mielellään kattilassa.
  • Voit korvata riisinuudelit vehnänuudeleilla. Se ei ole autenttista, mutta se on herkullista.