Go Back
Tulosta Jaa Facebookissa Pinnaa resepti

Hapanimeläkastike tofulle tai kasviksille

Olen ehtinyt kokeilla tosi monia hapanimeläkastikkeita. Palaan kuitenkin usein tämän ohjeen pariin, sillä mielestäni se on yksi parhaimmista.
Genre pääruoat
Keittiö kiinalainen

Välineet

  • wokkipannu - mutta voit tehdä ruoan myös paistinpannulla

Ainekset

Hapanimeläkastike

  • 1,5 dl vettä tai 1 dl ananasmehua ja 0,5 dl vettä
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 rkl vaaleaa soijakastiketta
  • 2 tl tummaa soijakastiketta
  • 2 tl seesamiöljyä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa myös omenaviinietikka käy tarvittaessa
  • 1,5 rkl sokeria älä lisää jos käytät ananasmehua
  • 2 rkl ketsuppia

Kastikkeen suurustaminen

  • 1 rkl maizenaa sekoita yhteen 1 rkl kylmää vettä

Wokkiainekset (esimerkki)

  • 1 nyrkillinen cashewpähkinöitä tai maapähkinöitä. Vapaaehtoinen.
  • loraus neutraalia ruokaöljyä
  • 1-2 nyrkillistä pakastepapuja tai tofua n. 100-200 g
  • 1 sipuli viipaloituna
  • 5-7 dl sekalaisia kasviksia esimerkiksi: paprikaa, säilykemaissia, (säilyke)ananasta, suikaloitua porkkanaa, herkkusieniä, 1/3 kesäkurpitsasta, 1 lehtisellerin varsi
  • pari rouhaisua valkopippuria

Ohjeet

  • Sekoita kastikeainekset yhteen kulhossa: vesi, kasvisliemijauhe, vaalea ja tumma soijakastike, seesamiöljy, riisiviinietikka, sokeri ja ketsuppi. Jätä odottamaan. Tee toiseen astiaan maizenasuurus valmiiksi, ja jätä sekin odottamaan.
  • Paahda aluksi pähkinät kuumalla pannulla, jos käytät niitä. Nosta paahdetut pähkinät sivuun odottamaan.
  • Jos käytät tofua ohjeeseen, paista se aluksi öljytilkassa erillään. Nosta se sitten sivuun odottamaan.
  • Kuumenna pannu suhteellisen kovalle lämmölle ja lisää loraus öljyä. Paista aluksi sipulia, n. 30 sekuntia. Lisää sitten muut kasvikset. Jos käytät ananasta tai muuta herkkiä aineksia, lisää se mukaan vasta kun kiinteämmät ainekset ovat ehtineet jo vähän paistua. Paista pari minuuttia - kasvisten tulisi olla lopussakin vielä suhteellisen rapeita.
  • Kaada hapanimeläkastike sekaan. Kuumenna, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää sitten maizenasuuruste joukkoon. Anna kastikkeen kuumeta uudelleen. Kun seos kuplii uudelleen ja kastike on sakeutunut (tähän menee n. 1 min), lisää joukkoon mahdolliset esipaistetut ainekset - tofu tai pähkinät. Sekoita kaikki yhteen ja nosta pannu pois liedeltä.
  • Tarkista maku. Mausta pienellä määrällä valkopippuria. Koristele halutessasi kevätsipulilla tai seesaminsiemenillä.

Lisätietoa

Jos käytät hapanimeläkastikkeeseen ananasta, voit korvata yhden desilitran vedestä ananasmehulla (yhdessä purkissa on noin 1 dl ananasmehua). Vähennä tällöin sokerin määrää 1 teelusikkan. (Tarkista kastikkeen maku ennen sokerin lisäämistä - tämä on hyvää myös pelkällä ananasmehulla.)