maapähkinävoita

Kotitekoinen maapähkinävoi: onko 100 ja 400 euron laitteella eroa ?

Kotitekoisen maapähkinävoin tekeminen ei ole periaatteessa kovinkaan vaikeaa. Tarvitaan vain maapähkinöitä, jotka paahdetaan, ja sitten soseutetaan blenderissä tai yleiskoneessa. Ehkä lisätään vähän mukaan ripaus suolaa ja sokeria matkan varrella – ja jos seos ei meinaa notkistua, niin vähän myös auringonkukkaöljyä. Helppoa? Ei niinkään, sillä matkan varrella on useita sudenkuoppia.

Yksi iso kysymys pähkinävoiden kanssa on se, millaisella koneella niitä pystyy tekemään. Ostin viime vuonna – piiitkän harkinnan jälkeen – yli 400 euroa maksaneen Blendtecin. Noin seitsemän vuotta vanha Braunin monitoimikone (n. 100 euron pintaan) jäi kuitenkin kaappiin odottamaan niitä hetkiä kun tarvitaan sauvasekotinta tai pitää laittaa joko pieniä tahnoja tai ruokia, jotka eivät saa mennä liian mössöksi. Siksi laitoinkin nyt testiin sen, kuinka suuri ero maapähkinävoin tekemisessä näillä kahdella laitteella on.

Koneasian ohella maapähkinävoin valmistamiseen liittyy kuitenkin monta muutakin huomioitavaa asiaa. Käsittelen niitä seuraavaksi vaihe kerrallaan: samalla tämä toimikoon myös yleisenä ohjeistuksena siihen, miten maapähkinävoi tehdään.

maapähkinöitä

1) Pähkinöiden paahtaminen

 • Jos teet maapähkinävoita ison määrän, paras tapa paahtaa pähkinät on tehdä se uunissa. Pienemmälle määrälle riittää pannussakin paistaminen. Paahtamisen kanssa saa kuitenkin olla tarkkana – et tahdo polttaa pähkinöitä!
 • Itse tein kilon satsin pähkinöitä kerralla. Uunissa asteita oli 175, ja 10 minuutin jälkeen aloin tsekata usein paahtumista – lopulta otin pellin pois noin 15 minuutin kohdilla.
 • Tein itse tämän vaiheen jo edellisenä iltana. Kuumien maapähkinöiden käsittely on inhottavaa, ja asettaa myös koneesi vaaraan mahdollisen ylikuumenemisen vuoksi.

2) Maapähkinöiden kuoriminen

 • Tämä on kinkkinen vaihe. Periaatteessa maapähkinävoi tulisi tehdä kuorituista maapähkinöistä. Kuitenkin, suomalaisista ruokakaupoista saa vain harvoin kuorittuja maapähkinöitä isoissa pusseissa – monesti pienemmätkin pussit ovat vähän kortilla.
 • Kustannustehokkuuden vuoksi päädyin itse kuorimaan maapähkinät käsin. Tekniikka on yksinkertainen: pähkinöitä hangataan käsien välissä ja toivotaan että kuoret irtoavat. Sama prosessi toistetaan noin sata kertaa, vähintään. Pyydä talon muut mahdolliset asukit mukaan.

  3) Kuorien poistaminen kuorittujen maapähkinöiden seasta
 • Kuorimisen jälkeen seuraa uusi ongelma: miten erotella maapähkinöiden kuoret kuorituista pähkinöistä?
 • Kokeilin aluksi imuria matalimmalla teholla, mutta se ei ollut hyvä ratkaisu – se vei kuorien lisäksi myös pähkinät mukanaan!
 • Jotkut sanovat, että ulkoilmaan vieminen voisi auttaa erottelussa – että tuuli veisi kuoret mukanaan. Kerrostaloasujana jätin kuitenkin nämä kokeilut tekemättä.
 • Itselleni helpoin vaihtoehto oli salaattilinko: kun salaattilingossa vetää pienen määrän maapähkinöitä kerrallaan, kuoret jäävät vesiastiaan ja pähkinät pysyvät korissa. Linkousprosessia toistetaan tarpeeksi monta kertaa, kunnes kaikki pähkinät on kuorittu.
 • Voit myös nyppiä maapähkinät toiseen astiaan yksi kerrallaan.

  4) Maapähkinävoi blenderissä
 • Seuraavaksi tarvitaan blenderiä tai tehosekotinta.
 • Oli laite mikä tahansa, maapähkinävoin asteet menevät samalla: aluksi pähkinöistä tulee karkeaa rouhetta, sitten hienompaa rouhetta, sitten se alkaa muodostua palloksi, kunnes lopulta öljyn irrotessa se palautuu takaisin tahnaksi.
 • Jos tahna meinaa jäädä kulhoon kiinni, keskeytä pyöritys ja kaavi tahna paremmin esille. Tsekkaa ettei pähkinärouhe tai kone ole menossa liian kuumiksi.
 • Pyöritys kestää useamman minuutin, 5-8 minuutin välillä.
 • Jos tuntuu, että maapähkinävoi ei ole saamassa hyvää ja tarpeeksi juoksevaa rakennetta, lisää mukaan vähän ruokaöljyä. Ole maltillinen ruokaöljyn kanssa – vaikka se tekeekin massasta juoksevaa, se ei paranna massan makua.

  5) Miten maustaa valmis maapähkinävoi?
 • Itse lisäsin karkeaan seokseen mukaan vähän mukaan suolaa (hyppysellinen 500 g pähkinöitä) sekä noin teelusikallisen sokeria.
 • Monissa ohjeissa lisätään lopuksi myös jotain muuta maustetta, esimerkiksi kanelia tai kaakaota.
 • Kuitenkin, maustaessa älä missään tapauksessa lisää vettä mukaan! Taikina menee silloin pilalle. Samasta syystä välttäisin itse myös nestemäisiä makeutusaineita kuten hunajaa tai vaahterasiirappia. On olemassa ohjeita, joihin lisätään hunajaa: jos päädyt tekemään niin, lisää makeutus vasta ihan lopuksi.
Kuvasta voi arvata kumpi on kumpi.

Kuinka paljon eroa on satasen ja viidensadan euron laitteella?

 • Kokeilun vuoksi tein kohdan 4 sekä Blendtecillä että Braunin laitteella. Lopputulokset olivat oikein hyvät molemmilla.
 • Braunin koneessa maapähkinävoi jäi asteen karkeammaksi, kun taas blendtecissä lopputulos oli yhtenäisempi ja silkkisempi.
 • Jos toiveissa on saada tahnaa, joka toimii leivän päällä tai puurossa, molemmat näistä koneista antavat oikein hyvän lopputuloksen. Mun mielestäni pähkinävoit eivät ole yksinään riittävä syy hankkia kallista laitetta. Kuitenkin, jos sellaisen on päätynyt hankkimaan, pähkinävoiden tekeminen on ihan hauskaa hommaa.
maapähkinävoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *